Rune Kaino Nikolaisen

Slott Glücksburg

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Slott Glücksburg er blant de mest betydningsfulle renessanseslottene i Nordeuropa. Det ble bygget mellom 1582 og 1587 av Hans d.Y. (1545-1622), Hertug av Schleswig-Holstein-Sonderburg.

I motsetning til andre vannslott som er bygget på påler, hviler Slott Glücksburg på et 2,5 m høyt granittfundament, og reiser seg stolt i den kunstige innsjøen som ble anlagt i det 16. århundre til fiskefangst.

Mens Hans d.Y. gikk inn i historien som slottets byggherre, grunnla kong Christian IX. (1818-1906) av Danmark Glücksburgs ry som «det europeiske kongehusets vugge». Europas svigerfar, som han ble kalt, stamte fra huset Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg. Fire av hans barn med prinsesse Louise av Hessen-Kassel ble gift inn i de engelske, svenske, tyske og russiske fyrstehus. En sønn ble konge av Hellas og en sønnesønn konge av Norge. Således er huset Glücksburg i familie med nært sagt alle europeiske dynastier.

Slottet var inntil 1779 sete for Glücksburgs regjerende hertuger av den eldre linje. Deretter tilfalt det den danske krone, ble samt tittel i 1825 overdratt Hertug Wilhelm av Holstein-Beck, som grunnla den yngre, nålevende Glücksburger-familien. Fra 1853 tjente slott Glücksburg som sommerresidens for Fredrik VII. av Danmark og grevinne Danner inntil kongen døde her på slottet den 15. november 1863. Under krigen 1864 var slottet hovedkvarter for den prøyssiske/østerrikske hær.

Åpningstider:
Fra 1. mai til 30. september hver dag fra kl. 10 til 18 (kun inngang fram til kl. 17)
I oktober har slottet åpent alle dager fra kl. 10 til 18 utenom mandager
Fra 1. november til 30. april kun åpent lørdager og søndager fra kl. 10 til 17 (kun inngang fram til kl. 16)

Hvordan finner vi fram?
Å finne slottet og den lille byen Glücksburg er såre enkelt. Følg skiltingen fra havna i Flensburg langs østsiden. Det tar deg ca. 15 minutter med bil.

Mer informasjon på dansk finner du på denne siden.

Kart GlücksburgSjekk her for å finne passende hotell i Flensburg


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *